اين تغييرات در روند تغذيه ممکن است براي افراد مشکلاتي را در زمينه گوارش بهوجود بياورد که انتظار ميرود با عمل به توصيههاي کارشناسان و متخصصان، بيشتر مراقب سلامت خود باشند.
يکي ديگر از موضوعات مهمي که بايد مد نظر باشد، نحوه نگهداري و مصرف مواد غذايي است که گاها عاملي براي بروز مشکلات و شايد بيماريهاي ديگر ميشود.
لزوم توجه روزهداران به اصول تغذيه
کارشناس ارشد اداره نظارت برمواد غذايي بوشهر اظهار داشت: روزهداران در ماه مبارک رمضان بايد به اصول تغذيه توجه ويژهاي داشته باشند تا مشکلي از نظر گوارشي براي آنها ايجاد نشود.
محمد رکابپور افزود: بيتوجهي به مسائل تغذيه و عدم رعايت بهداشت مواد غذايي در ماه مبارک رمضان مشکلاتي را براي روزهداران ايجاد ميکند و اين موضوع اهميت رعايت تغذيه را بيشتر ميکند.
وي خاطرنشان کرد: روزهداران تا حد امکان از نگهداري غذاي پخته شده به مدت طولاني خودداري کنند و هر وعده غذايي را با توجه به ميزان نياز مصرف خودو به مقدار لازم براي مصرف در يک وعده غذايي تهيه کنند و از گرم و سرد کردن غذاي پختني بيش از يک بار نيز خوداري کنند.
خطرات نگهداري غير اصولي غذا
رکابپور اضافه کرد: يا در صورت نياز براي نگهداري وعدههاي غذايي از ظروف مخصوص دربسته وبه مدت حداکثر ۲ تا ۳ ساعت در يخچال داراي شرايط بهداشتي مناسب و دور از مواد خام و آلوده کننده استفاده کنند.
وي در خصوص رعايت بهداشت مواد غذايي در ماه مبارک رمضان اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان برخي از شهروندان تمايل دارند يک وعده غذاي پخته شده را براي مصرف در هنگام سحري يا افطارروز بعد نگهداري کنند.
محمد رکابپور اضافه کرد: بايد به اين نکته توجه کرد که مراحل حفظ و نگهداري غذاي پخته شده در يخچال يا در دماي اطاق تابع شرايط و ويژگيهاي خاص خود است و در صورت عدم رعايت نکات بهداشتي ممکن است نگهداري نامناسب مواد غذايي آماده مصرف، باعث بروز مشکلاتي در بين روزه داران شود.
مراقب اختلالات گوارشي باشيد
وي در مورد خطرات نگهداري غير اصولي غذاهاي پخته شده خاطرنشان کرد: غذاي پخته شده در يخچال در معرض انواع آلودگيهاي ميکروبي و حتي شيميايي قرار دارد و با توجه به اينکه برخي افراد غذا را بدون توجه به نکات بهداشتي نگهداري ميکنند اين موضوع ميتواند باعث ايجاد اختلالات گوارشي درمصرف کنندگان شود.
رکابپور افزود: نگهداري طولاني مدت انواع سالاد سبزيجات وسالاد الويه و برخي غذاهاي پروتئيني پخته شده مانند گوشت و ماهي و مرغ و انواع خورشتهاي ايراني در کنار سبزيجات خام و ميوه انباشته شده در يخچال و در ظروف بدون سرپوش يکي از مهمترين روشهاي غير بهداشتي براي نگهداري غذا در يخچال است.
وي ادامه داد: مواد غذايي مانند لبنيات و تخم مرغ، گوشت و مرغ و ماهي بسيار زود فاسد ميشوند لذا نبايد به مدت زمان طولاني در يخچال به حالت پخته شده نگهداري شوند زيرا بهسرعت دچار تغيير طعم و کيفيت ميشوند و ممکن است خطراتي براي سلامتي فرد روزه دار ايجاد کنند.
لزوم توجه به توصيههاي دارويي و غذايي
دکتر يحيي رضايي معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي بوشهر اظهار داشت: روزهداران بايد توجه ويژهاي به توصيههاي دارويي و غذايي داشته باشند و اين مسائل را رعايت کنند تا از بروز مشکلات به دور باشند.
وي با تاکيد بر اينکه مصرف دارو در ايام ماه مبارک رمضان بايد طبق نظرپزشک و داروساز باشد، اضافه کرد: روزهداران وعدههاي دارويي خود را خودسرانه حذف و يا به زمان ديگري موکول نکنند تا مسائل درماني آنها با مشکل روبرو نشود.
رضايي با اشاره به اينکه بيماران در مورد تغيير در برنامههاي دارويي خود حتما بايد با پزشک مشورت کنند، ادامه داد: اثربخشي بسياري از داروها، ارتباط مستقيمي با مصرف بهموقع آنها در زمان معين دارد.
وي با بيان اينکه قطع ناگهاني برخي از داروها به واسطه روزه داري بسيار خطرناک است، تصريح کرد: بيماران بايد از نظر سطح قند خون، فشار خون، چربي خون، انعقاد خون و بررسيهاي کلي وضعيت بيوشيمي خون پايش شوند.